Menu

Kulinarne przeboje

Lubisz słodkości? To jesteś w dobrym miejscu!

Przepis na Ciasto babko podobne

polityczni1

2

Ciasto z Madery to rodzaj zwykłego ciasta, które wygląda na nudne i suche, ale okazuje się wyjątkowo miękkie. Wielu ludzi wprowadza w błąd imię, myśląc, że musi to być zrobione z Maderą - słodkie, ufortyfikowane wino podobne do sherry lub portu - lub pochodzić z portugalskiej wyspy Madera. Zamiast tego miała być serwowana z Maderą, taką popołudniową dekadencją, w której Wiktoriańczycy celowali, a co mogę potwierdzić to bardzo dobry pomysł.

Krewny starego angielskiego (i amerykańskiego) ciasta funtowego, ten placek używa tej samej metody kremowania co gąbka Victoria i zachowuje podobne proporcje, z tylko wzrostem ilości mąki, aby stworzyć gęstszą gąbkę, która utrzymuje się dłużej. Książka kucharska, którą mam z lat 60-tych, nazywa się właśnie "podstawową recepturą ciastek".

Większość tradycyjnych receptur utrzymuje masło i cukier w proporcji, ale Nigella Lawson (od teściowej) zwiększa proporcję masła, co sprawia, że ​​jest bardziej wilgotny i smaczniejszy, i jest to zmiana, którą tu zachowałem.

Ciasto z Madery jest tradycyjnie aromatyzowane cytryną - tym lepiej, aby przeciąć słodką lepkość wina z Madery - i czasami jest zwieńczone dużym kawałkiem kandyzowanej cytryny. Wolę posypać grubą warstwą cukru nad górą, aby stworzyć spękaną powierzchnię. Powinieneś oczekiwać, że to ciasto kopnie i pęka podczas pieczenia.

Ciasto zachowuje się dłużej i jest nieco mniej niegrzeczne niż wypełnione i oszronione ciastka warstwowe, a więc jest to coś, co często robię tylko dlatego, że dla rodziny lub gdy przyjaciele przychodzą i potrzebujemy stałego zapasu ciasta.

3

Babka

 Od 8 do 10 porcji

  • 2 1/2 filiżanek 
  • uniwersalny lub mączka
  • 1 1/2 łyżeczki 
  • proszek do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki 
  • Sól koszerna
  • 2 1/2 kije 
  • (10 uncji) niesolonego masła, w temperaturze pokojowej, plus więcej na patelni
  • 1 szklanka 
  • plus 2 łyżki granulowanego cukru, podzielone
  • Drobno tarta skórka z 1 średniej cytryny
  • 3 duże jajka
  • Sok z 1 średniej cytryny

Ułóż półkę na środku piekarnika i podgrzej do 325 ° F. Pokryj naczynie bochenek o wymiarach 8x4 cala masłem, następnie wyrównaj spód i boki procy z papieru pergaminowego.

Umieść mąkę, proszek do pieczenia i sól w średniej misce i wymieszaj, aby połączyć; odłożyć na bok.

Włóż masło, 1 szklankę cukru i skórkę z cytryny do miksera stojącego z przystawką do łopatek. Pokonuj na średniej prędkości, aż będzie bardzo blada i puszysta, od 3 do 5 minut, w miarę potrzeby ocierając boki miski; odłożyć na bok.

Dodaj 1 jaj i łyżkę mieszanki mąki do mieszanki masła i ubij, aby połączyć. Powtórzyć z pozostałymi jajami, dołączając do każdego jajka łyżkę mąki i dokładnie waląc i wygarniając boki miski gumową szpachelką pomiędzy każdym dodatkiem.

Dodaj sok z cytryny i pozostałą mieszankę mąki, a następnie zmiksuj, aby połączyć. Powinieneś skończyć na sztywnym cieście, które ma swój kształt. Wlać ciasto do przygotowanej patelni. Użyj łopatki, aby wepchnąć ciasto we wszystkie rogi, a następnie wygładź górę. Pozostałe placki posypujemy równomiernie pozostałymi 2 łyżkami cukru.

Piec, aż ciasto będzie twarde i złotobrązowe, a szpikulec włożony do środka wyjdzie czysty, około 1 godziny. Zanim wyjmiesz ciasto z patelni, ostudź całkowicie na patelni na stojaku z drutu.

Uwagi do przepisów

Przechowywanie: Ciasto to jest prawie lepiej zjedzone dzień po zrobieniu i może być przechowywane w hermetycznym pojemniku przez okres do 1 tygodnia. Pozostawione ciasto Madeira stanowi idealną bazę do drobiazgów. Również dobrze się zamarza.

© Kulinarne przeboje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci