Menu

Kulinarne przeboje

Lubisz słodkości? To jesteś w dobrym miejscu!

Przepis na pyszny tort

polityczni1

13

Przed gąbką Victoria brytyjskie biszkopty były karmione wyłącznie jajami ręcznie ubijanymi cukrem, aż pieniący i gęsty. Jakiś czas temu w połowie XIX wieku niezorientowany geniusz uświadomił sobie, że niedawny wynalazek proszku do pieczenia oznaczał masło, które można było ubić z cukrem, co skutkowało mocniejszą, długotrwałą, mniej temperamentalną gąbką.

 

I tak skończyło się ciasto, które znamy dzisiaj: ząbkowata, sprężysta gąbka, która jest stosunkowo łatwa do ubicia i ma bogaty, maślany smak. A królowa Wiktoria, miłośniczka popołudniowej herbaty, najwyraźniej bardzo ją lubiła.

Jego popularność wynika również z jego prostoty. Jest to placek stosunek: jajka, ważone w skorupkach, a następnie ta sama waga masła, cukru i mąki. Ponieważ duże jajko waży około 2 uncje, magiczna formuła dla małego ciasta stała się 4-4-2-4: Cztery uncje każdego z masła, cukru i mąki i dwóch jaj.

Chociaż matematyka była skomplikowana dzięki pomiarom i miarom filiżanki, wciąż zmieniam skalę kuchenną na uncje dla gąbki Victoria, a formuła ułatwia skalowanie ciasta zgodnie z potrzebami.

22

Gąbka Victoria jest wystarczająco aromatyczna, aby można ją było cieszyć się stosunkowo bez ozdób. Ciastka królowej Wiktorii, a nawet te z mojego dzieciństwa, byłyby kanapki tylko z dżemem, z posypką cukru na wierzchu. Ceniony przez krytykę brytyjski Instytut Kobiet, który od ponad wieku prowadzi konkursy pieczenia ciast, twierdzi, że tylko dżem malinowy jest tradycyjny, ale uwielbiam eksperymentować z różnymi smakami, a nawet używać twarogu z cytryny lub rabarbaru.

Konserwy są wybitne w torcie, więc upewnij się, że są najlepsze, jakie możesz zebrać. To byłby idealny czas, by wyrwać ten słoik domowego dżemu, który oszczędzałeś.
 
Używanie śmietany jako kontrapunktu dla słodkich przetworów jest dekadencją najnowszego rocznika, ale jest doskonałą innowacją. Słodzona bitej śmietany jest moją preferencją, chociaż możesz użyć kremu waniliowego, jeśli chcesz, aby ciasto trwało dłużej lub wiedz, że będzie spędzać czas na słońcu. Świeże owoce jako nadzienie lub dodatek stanowią również nowy i inspirowany dodatek; truskawki, śmietana i przetwory truskawkowe tworzą boską kombinację.
 

Jak zrobić tort?

Sprawia, że 1 (8-calowe) ciasto warstwowe ; służy od 10 do 12

Na ciasto:

  • 2 patyczki (8 uncji) niesolonego masła, w temperaturze pokojowej, plus więcej do powlekania miseczek do ciast
  • 1 szklanka cukier granulowany
  • 2 filiżanki uniwersalny lub mączka
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki Sól koszerna
  • 4 duże jaja, podzielone
  • 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
  • 2 do 3 łyżek stołowych gorąca woda (w razie potrzeby)

Wykończenie:

  • 2 filiżanki zimny ciężki krem
  • 1 łyżka stołowa cukier puder, plus więcej do pylenia
  • 1 (10 uncji) słoik 
  • przetwory owocowe (dowolny rodzaj)

Ułóż półkę na środku piekarnika i podgrzej do 325 ° F. Posmarować 2 (8-calowe) okrągłe patelnie z masłem, a następnie wyłożyć spód papierem pergaminowym.

Umieść masło i cukier w mikserze stojącym wyposażonym w nasadkę wiosła. Pokonuj na średniej prędkości, aż będzie bardzo blada i puszysta, od 3 do 5 minut, w miarę potrzeby ocierając boki miski; odłożyć na bok.

Umieść mąkę, proszek do pieczenia i sól w średniej misce i wymieszaj, aby połączyć.

Dodaj 1 jaj i łyżkę mieszanki mąki do mieszanki masła i ubij, aby połączyć. Powtórzyć z pozostałymi jajami, dołączając do każdego jajka łyżkę mąki i dokładnie waląc i wygarniając boki miski gumową szpachelką pomiędzy każdym dodatkiem. Mąka powinna zapewniać, że ciasto nie będzie się zsuwać i kruszyć, ale jeśli tak się stanie, dodaj kolejną łyżkę mąki i dalej bij. Jeśli nie możesz uratować pałkarza, nie martw się - oznacza to, że twoje ciasto nie wzrośnie tak bardzo, ale inaczej będzie dobrze. Pokonaj wanilię.

Dodaj resztę mieszanki mąki i delikatnie złóż ją metalową łyżką lub gumową szpatułką. Powinieneś skończyć z mieszaniną pianki, która niechętnie ześlizguje się z metalowej łyżki skierowanej w dół. Nazywa się to "upuszczającą konsystencją". Prawdopodobnie będziesz musiał złożyć od 1 do 3 łyżek gorącej wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

Podzielić ciasto równo między dwie patelnie ciasto, rozłożenie go prosto do krawędzi i wygładzanie góry łopatką.

Upiec, aż ciastka będą złote, mocne i sprężyste, i zaczną się odsuwać od boków, od 25 do 30 minut. Delikatnie przyciśnięty koniec palca do ciasta nie pozostawia żadnego śladu. Pozwól ciastkom ostygnąć w naczyniach na stojakach z drutu przez 5 minut. Uruchom małą metalową szpatułkę lub cienki nóż na brzegach ciastek, a następnie wyrzuć je na stojak, aby całkowicie się ochłodziły.

Gotowy do podania umieść śmietanę i cukier puder w mikserze stojącym wyposażonym w przystawkę do ubijania i uderzaj z dużą prędkością, aż powstanie miękki szczypt. (Alternatywnie użyj eletrycznego miksera ręcznego lub trzepaczki i dużej miski).

Dollop zachowuje się równomiernie na jednym torcie. Na wierzchu ubić śmietanę w równej warstwie, a następnie ułożyć drugie ciasto na wierzchu. Pył ze sproszkowanym cukrem.

© Kulinarne przeboje
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci